Thursday, December 23, 2010

Suitsetamine avalikus kohas kriminaalkaristuse alla!

Tea, mis imeloomad need suitsuneelajad on, et võivad julgelt rahvast täis perroonil või bussipeatuses oma sigarette läita? Miks on neile lubatud blokeerida kaubanduskeskuste ja poodide väljakäigud, nii et majast lahkumine ilma kohustusliku suitsuvinguta on mittesuitsetaja jaoks võimatu? Miks on lubatud täiesti seaduslikult narkomaanidel meie keskel oma ihasi rahuldada, mõni ei jõua näiteks rongis rongiuste avanemistki ära oodata – juba koni suus.

Kui alkoholi tarbimine avalikes kohtades on keelatud ning keelatud on ka alkoholijoobes avalikus kohas viibimine, kui see segab teisi või alandab inimväärikust, siis miks ei ole keelatud suitsetamine, mis on otseselt ohtlik mittesuitsetajate tervisele ning eriti lastele? Millise sihtgrupi huve teenib vaba suitsumaailm? Kas meil on üldse olnud kasu erinevatest rumalatest siltidest, mis suitsupakkidele kleebitakse, või ongi see samm astutud suitsuvastaste rahustamiseks teades, et suitsetajatele on see sõnum kui hane selga vesi.
Suitsetajad on narkomaanid. Nikotiinisõltlased ei ole küll eriti ohtlikud oma tegutsemistes teistele inimestele, kuigi ka nemad muutuvad närviliseks ja ärritatuks, kui suitsu ei saa. Seega käitumismustrites muutused on olemas ning kindlasti mõjutab see ka nende läbisaamist teiste inimestega.
Olen nii mõnigi kord mõelnud, mis toimub sellise inimese peas, kes avalikus kohas suitsetab ja kõrvalseisjaile suitsu näkku puhub. Kui neist võib veel aru saada ning sinisilmselt uskuda, et nad ei tea, kuidas suits, olenemata väljapuhumise suunast, siiski kõikjale levib, siis täiesti arusaamatud on lapsevanemad, kes oma võsukeste juures tubakat tirivad. Üks pilt tavalisest õhtupoolikust ühes Eesti väikelinnas – isa ja poeg (umbes 3-4 aastane), poeg isal süles ning kioski ees. Isal läidetud koni suus ning ostab pojale Fantat. Minu mõistusele ei jõua sellise käitumise olemus kohale. Miks küll? Kas isa eesmärk on oma laps tappa juba enne tolle kooliealiseks saamist või milles on asi? Titemammad, kes oma sülelastega jalutavad ja kõik kooris tossavad, on aga veelgi rõvedam vaatepilt. Aga ju see ongi meie äratossanud rahva mentaliteet...
Ent suitsetamisest avalikes kohtades tuleb lahti saada! Suitsutirimine teiste inimeste juures karistatavaks!

2 comments:

  1. 50 aastat tagasi võis TTÜ koridorides suitsetada ning paratamatult pidi ka mittesuitsetaja ühest klassist teise minemiseks koridoris liiklema. Ei tapnud see kedagi... Sama hästi võiks avalikus kohas kohvi tarvitamise ära keelata. Kohv ju samamoodi narkootikum ning sõltlased, kes hommikul pole kohvi saanud on sama närvilised ja tigetsevad kui suitsetajad kes suitsu teha ei ole saanud.
    Nõustun, ei ole normaalne kui suitsetaja nt bussipaviljonides rahulikult tossavad, võiksid peatusest kasvõi 5 m kaugusele minna.
    Pakuks pigem varjanti, et tänavatele teha kindlad nt joontega piiratud alad kust saaks rahulikult ringiga mööda minna ning kus suitsetajad südamerahus oma tervist saaksid rikkuda.

    ReplyDelete
  2. Samuti võiks ju suitsetajale vilkuri pähe panna ja ka väikese helisignaali, mis hoiatab juba kaugelt ka liingendkepikesega vabariigikodanikku koletu pigikopsuga kaaskodaniku eest. Olen ise suitsetaja ja oman seda taktitunnet küll, et ei suitseta bussipaviljonis, vaid ikka parasjagu eemal teistest. Samuti tänaval kõndides puhun suitsu teise suunda, kui on vastutulev inimene.
    Kui me nüüd hakkame keskilt paralleele tõmbama, siis olen ainult suuremates raudteejaamades kohanud keelumärki "Suitsetamise keeld". Täpselt samuti kimutakse seda suitsu ka Läänemaailmas. Nii et meie mõttetu riigi kohta pole siin küll midagi kobiseda. Kõik on inimeses endas kinni.

    ReplyDelete